Братанов Младо Мерло от Шишманово 2021, 0.75 л

  1. Цвят:       червено

Сорт:       Мерло

Регион:      ЗГУ Тракийска низина

Реколта:             2021

Тип бутилка:    0.75 л.

Затваряне:        Корк

Алк. %:               14%

 

Младо Мерло от Шишманово 2021: 
 
2021 е една от най-предизвикателните реколти в Сакар с интересни климатични особености и продължителен гроздобер. 
Това Младо Мерло е съчетание от добре узряло грозде от от лозята на Братанови край с. Шишманово. За достигането на тази оптимална зрялост се изчаква търпеливо и в края на септември, дори и дни от началото на октомври, да се зарадват от Винарна Братанови на благодатен урожай. Ферментацията е изцяло спонтанна с естествената микрофлора от гроздето и е умишлено прекратена в началото на ноември, за да се запази лека остатъчна захарност (9 гр/л) във виното, която му придава плодова сочност. 
 
За поредна година Винарна БРАТАНОВ подкрепя каузата за опазване популацията на Царският орел в Сакар, една от най-редките птици в България, като дарява х 0,25 лв. от всяка бутилка Младо мерло от Шишманово на Дружество за защита на птиците в България.
 
 
Дегустационно описание: жив и наситен малиново-червен цвят с рубинени оттенъци. В ароматите се открояват нотки на зрели череши, малини, касис и боровинки с лек ядков нюанс. Тялото е сочно и елегантно с кадифени танини, плодови вкусове и нежна билкова загадка, а финалът оставя усещане за прясно набрани грозда от топлия Южен Сакар.