Култивирана печурка

Цената е за килограм. В коментар можете да отбележите приблизително желано тегло, което да Ви изпратим.

Гъбите печурки действат като пробиотици – имат способността да променят определени чревни бактерии.

Печурките са богати на селен – хранително вещество, което има антиоксидантни свойства и помага за намаляване на всякакъв вид възпаления.

Сред антиоксидантите в гъбите са още:

  • витамин С;
  • холин.

Антиоксидантите помагат за защитата на тялото от увреждане на свободните радикали. Свободните радикали са токсични странични продукти от метаболизма и други процеси в човека. Те могат да се натрупват в тялото и ако са твърде много, възниква оксидативен стрес в тялото. Този процес уврежда клетките на човешкия организъм и може да причини сърдечни заболявания и рак.

Гъбите печурки са богати и на витамин D, а липсата му е свързана с умора, нарушено здраве на костите, намалена функция на имунната система и повишен риск от хронични заболявания, включително някои видове рак, посочва диетологът Никол Стефану.

Изследователите отдават това на многото биоактивни съединения в гъбите, включително витамин В12.

В печурките има и бета глюкани

Бета-глюканите са група химични съединения, полизахариди, а именно форма на разтворими диетични фибри. Те се намират естествено в гъбите и някои зърнени култури. Наличието на тези съединения в диетата има положителен ефект върху повишаването на нивата на холестерола и подобрява здравето на сърцето . Те също така помагат на тялото да регулира нивата на кръвната захар, намалявайки риска от диабет тип 2.